Битката на Raseiniai, 1941 г.

Това беше битка на танкове. Германците изпращат в 245 танкове срещу руснаците 749. И това може да е трудно да си представим, че германците биха могли да се преодолеят тези коефициенти преди ролята на Луфтвафе е Luftflotte 1 се смята.

въздушно нападение Luftflotte 1 в началото на Операция Барбароса извади огромна част от съветските комуникации като сухопътните войски движеха. Това помогна да допринесе за огромна липса на координация на точна информация за руските сили. В един от случаите по време на битката при Raseiniai, руски танкове атакуваха какво мислят беше германския фланг, но е в действителност, пълна предната част на напредък райх.

Ако не беше за Luftflotte 1, германците биха могли никога не са преодолени най-големите си препятствие в механизирана пехота на руски: KV-1 и КВ-2, руски тежки танкове.

Panzer 35 (т) на германеца не е имал оръжия, които могат да проникнат в дебела бронята на тези руски зверове и нито пък техните 37мм противотанкови оръдия. Дори когато КВС са патроните, те понякога просто спряха колата и прегази германските противотанкови оръдия. Когато Луфтвафе е била недостъпна за подкрепа бомбардировач, 88 мм зенитни оръдия и лепкави бомби, пуснати на следите на танковете бяха всичко, което успя да вземе руските зверове надолу

В началото на битката, 4-а германска танкова група напредна в две върхове на копия, водена от XLI Panzer корпус и LVI Panzer корпус. Тяхната цел е да пресече Неман и Даугава, най-трудните природни препятствия пред група армии Север, и да карам към Ленинград. Германските бомбардировачи разрушават много от сигналите и комуникационни центрове, военноморските бази, и съветските летища от Рига до Кронщат. Шяуляй, Вилнюс и Каунас са също силно бомбардиран. Съветски самолета е бил на един час тревога, но се проведе на техните летища след първата вълна на германските бомбардировачи преминал.